Vår historie
Setskog Idrettsforening ble stiftet for over 100 år siden, for å skape et felleskap for idrett og aktivitet i lokalmiljøet. Gjennom årene har foreningen vært en viktig møteplass for både unge og voksne, og har bidratt til å fremme idrettsglede og samarbeid.
Tidlig historie
Et av de første bildene fra historien ser du her, utlånt fra Anfinn Gløtta (sønn av Andreas på bildet). Logoen er fra samme arrangement. Originaler er i ferd med å bli rammet inn og satt i monter på klubbhuset.
Fotball - Damer
Setskog var på kvinnesiden et av Norges mest anerkjente fotballlag. De debuterte allerede fra begynnelsen av kvinnefotballen i norgesmesterskapet i 1978, der de kom til kvartfinalen. Dette ble den første av flere kvartfinaler for laget. Setskog kvalifiserte seg til den øverste divisjonen for kvinner i 1986, og var med fra begynnelsen, da den nasjonale serien begynte i 1987. I 1988 opplevde Setskog sitt muligens flaueste cupøyeblikk, da laget ble slått i første runde av Grorud, et lag som aldri før eller siden har markert seg i toppfotball for kvinner. I serien markerte Setskog seg med en femteplass som best i 1988.
Høland var også med fra begynnelsen, men har langt mer beskjedne plasseringer i cupen. I ligaen holdt de seg i 1. divisjon midt på treet fram til 1989, da laget rykket ned.
Sammenslått med Høland
Imidlertid ble det aldri noe opphold i 2. divisjon, da Setskog og Høland ble slått sammen til Setskog/Høland i 1989. I sitt første år tangerte laget femteplassen, og i 1991 ble det fjerdeplass. 1992 ble klubbens beste år, da de fikk sølv i serien og vant cupen. Det ble sølv i 1995. Med unntak av 1999, ble Setskog/Hølands videre historie preget av kamp for å unngå nedrykk. Denne oppgaven lyktes de med, og Setskog/Høland, og deres fortsettelse, Team Strømmen, er ett av tre lag som aldri har rykket ned fra den øverste divisjonen for kvinner. Fra 2001 blei laget flyttet til Strømmen, under navnet Team Strømmen.
Foreningen har alltid hatt som mål å tilby ulike aktiviteter som kan engasjere folk i alle aldre, og har derfor utviklet et variert tilbud av idrettsgrener. Medpasserskap og inkludering har vært sentrale verdier i dette arbeidet, noe som har vært med på å styrke samholdet i bygda.
I takt med veksten i foreningen har behovet for forbedrede fasiliteter også økt, noe som har ledet til utviklingen av aktivitetsparken. Denne parken er designet for å tilby et bredt spekter av aktiviteter, både for utøvere og for publikum.
Setskog I ski - sammendrag aktiviteter fra 1919 til 2024.
Det ble arrangert hopp og langrenns aktiviteter allerede før den formelle stiftelsen av laget i 1919.
Stiftelsen fant sted på Kaldåker og Christian Kolstad ble valgt som første leder i styret.
Han ble sentral i laget som både tillitsvalgt og aktiv i mange år.
Det ble arrangert mange renn både i hopp, kombinert og langrenn i mellomkrigstiden.
Følgende utøvere utmerket seg: Ottar Nymoen, Nils og Johan Aaserud, Kristian Halvorsen Sigurd Bjørknes, Håkon Ramberg, Holger Holmedal.
Flere av disse deltok også i kombinert.
I hopp var Christian Kolstad den mest framtredende.
Langrennene i denne foregikk enten fra Bjørknes skole eller fra ungdomslokale.
Hopprenn foregikk hovedsakelig i Mortjernbakken. Denne ble for øvrig etter hvert bygget ut til å tåle hopp på opp mot 52 meter.
Det var en sentral person i langrenn som må nevnes
Han het Ottar Nymoen (14.07.09 - 18.04.96) og var aktiv før og etter krigen.
Han "utvandret" etterhvert til Bjørkelangen, men var Setskogs beste løper i denne perioden.
Det sies at han trente på Setten om kveldene, etter en hard dag i tømmerskauen!
I 50 åra kom Kjell Bunes til i langrenn mens noen av eldre hadde trappet ned.
Aktiviteten var noe lavere fram til tidlig i 60 åra. Allikevel ble det avholdt årlige renn og Per Heggedal var en lovende utøver i hopp.
Utover 60 tallet kom flere til i hopp og Arild Nilsen og Eric Wiel var de som utmerket seg mest.
Fra midten av 60 tallet økte også aktiviteten igjen når det gjaldt langrenn. Leif Heggedal var primus motor.
Ove Åserud som var blitt vaktmester på Setskog bidro også i denne perioden, noe som han fortsatte med i mange år framover, med sin store gjennomføringsevne.
Mye av denne oppturen og økte aktivitet hadde nok sammenheng med ny skole, samfunnshus og øvrige lokaliteter.
I denne perioden stilte Setskog med fyldige tropper og hadde og bra stafettlag i ulike klasser.
Fra tidlig på 1980 tallet kom nye generasjoner opp og deltok hyppig med både lokalt og i nabokretsene.
Av navn kan nevnes Torunn Saursaunet, Tove Gløtta, Linda Arnesen, Marius Nilsen, Lars Erik Hoel, Espen Bråthen og Brødr.Solberg.
Vi må heller ikke glemme søstrene Ødegaard, med Kristine i spissen med solide prestasjoner i mange år.
I denne perioden var Aurskog Høland skikrets blitt en del av Akershus Skikrets. Det vil si at det ble større forhold på "godt og vondt".
Setskog stilte lag i stafett Senior NM og deltok i Hovedlandsrenn og junior NM. Setskog var også representert i større arrangementer i naboområdet, spesielt i Glåmdal distriktet.
På denne tidn deltok Erlend Råheim og Helge Olsen fra Aurskog for Setskog. Dette betydde at klubben hadde en solid seniorstall med brødrene Solberg, Helge Olsen, Erlend Råheim og Vidar Myrvold i noen år.
Etter noen år gikk Råheim og Olsen tilbake til sin gamle klubb, Solberg gutta trappet ned og Vidar Myrvold gikk noen år for Høland Il.
Den neste perioden med konkurranseaktivitet i Setskog var fra ca.1992 og 10 år framover.
Da var det er gjeng som trente flittig og konkurrerte både lokalt og i større sammenheng.
Trenere var Fredrik Solberg, Marius Nilsen og Vidar Myrvold.
Leif Bråthen var "løypesjef" og tilrettelegger.
Man stilte da i flere år 2 stafettlag på guttesiden i den store skikretsen Akershus.
Hein Bergersen fra Rælingen ble også en periode hyret inn som trener.
Deltakere i denne gruppa omfattet fra starten Tommy Nilsen, Morten Furunes, Monica Bråthen, Arild Ydersbond, Espen Killi,
Kjetil og Øyvind Myrvold.
Noen av disse deltok også i Birkebeineren i flere år.
Etter hvert falt noen fra og Monica, Øyvind og Kjetil representere også Rælingen Skiklubb noen år før de trappet ned.
Det må også nevnes at SIF sammen med BSF fra ca. 1980 og utover arrangerte Jerikoløpet, 35 km fra Bjørkelangen til Setskog skole.
Dette ble et svært populært arrangement med stor deltakelse, 400 - 500 stk. var vanlig.
Det var også bra deltakelse i konkurranseklassene, opp mot 150 totalt.
Etter noen år med vanskelige snøforhold ble det for ressurskrevende å få dette til og man valgte å avslutte.
Disse vanskelige snøforholdene var nok også en medvirkende årsak til at den øvrige ski aktiviteten på konkurransenivå i laget tok slutt.
For egen regning mener jeg etter hvert at en årsak til lavere aktivitet også skyldes at det blir for store forhold i Akershus skikrets?